Parforhold i krise

Tvivl  

Måske har du gennem noget tid mærket en tvivl, om du kan og vil blive i dit parforhold.  Lysten til at være sammen med din partner er blevet mindre. Der er for meget, der ikke  fungerer imellem jer. Bl.a. jeres kommunikation, hvor du ofte ikke føler dig forstået, og din  partner giver udtryk for det samme. Små problemer kan udvikle sig til skænderier, eller at I  trækker jer fra hinanden for at undgå den andens vrede og irritation. 

Forskellige værdier  

Det er, som om, jeres udvikling er gået i hver sin retning. Jeres værdier er ikke længere  sammenfaldende, tværtimod kan de føles modstridende. Den gnist, der var i starten af  jeres forhold, er væk. Du kan længes efter den nysgerrighed, der var imellem jer, den  første tid. Dengang tolerancen – både din egen og din partners – var meget større. Hvor I  holdt af jeres forskelligheder og var i stand til at “bygge bro” over dem. Du kan længes  efter at blive forstået og elsket, som den du er. 

Jeg vil skilles  

Måske har du tænkt “jeg vil skilles”, for det her parforhold er usundt for både dig og din  partner. Hvor jeres parforhold tidligere var en tryg base, føles det nu alt for ofte som en  kamparena. Der er opstået et mønster, som ingen af jer ønsker. Manglen på forståelse  mellem jer vækker følelser af utilstrækkelighed og magtesløshed. Følelser, ingen  mennesker bryder sig om at mærke, og som udadtil viser sig som vrede og irritation mod  den anden. I kommer meget let ud i at angribe og forsvare jer overfor hinanden. Eller  måske trækker du dig fra kontakten med din partner for at undgå det destruktive mønster.  Og det kan skabe en følelse af ensomhed midt i tosomheden.  

Parterapi  

I mit arbejde som parterapeut møder jeg par, der er fanget i et destruktivt mønster, de ikke  er i stand til at komme ud af ved egen hjælp. Parterapien handler om at opdage  mønsteret og hjælpe par til at erfare, at kærligheden mellem to mennesker lever, når vi  forstår, at vi er følelsesmæssigt knyttet til og afhængige af vores partner.  

Nogle par har allerede taget beslutningen om skilsmisse, men ønsker min hjælp til at være  gode forældre sammen. Sommetider viser det sig i forløbet, at parret endnu ikke er klar til  at skilles, men tværtimod finder vejen til hinanden igen.  

Læs mere…  

I et andet afsnit vil jeg komme nærmere ind på de udfordringer, der ligger i både at være  par og forældre – til fælles børn, dine og mine børn eller både og.